Drentse veenhistorie: het Veenpark in Barger-Compascuum

In het Veenpark in Barger-Compascuum ontdekt u alles over de veenhistorie van de provincie Drenthe. De tijd lijkt te hebben stilgestaan wanneer u door nostalgische dorpen rijdt en vaart. Daarnaast is er een natuurlijk hoogveengebied aanwezig waar nog turf wordt afgegraven. Elke dag kunt u de turfsteker aan het werk zien en datzelfde geldt voor de bakker, de klompenmaker en de kruidenier. Voor kinderen is er eveneens veel te zien en te beleven. Kortom, een bezoek aan dit schitterende Veenpark is voor iedereen erg leuk.

Het grootste openluchtmuseum

Toen de veenkolonie Barger-Compascuum in 1966 honderd jaar bestond werd ter gelegenheid hiervan een openluchttentoonstelling ingericht. Dit was de basis voor het openluchtmuseum zoals we dat vandaag de dag kennen. Doordat het park een oppervlakte heeft van maar liefst 160 hectare mag het zich het grootste openluchtmuseum in Nederland noemen. Dankzij overheidssteun kon het aantal oude woningen verder uitgebreid worden en werden er tal van authentieke werktuigen en gereedschappen aan het museum afgestaan.

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

veenpark barger-compascuum

Het begon met boekweitboeren

Iets wat weinig mensen weten is dat de eerste bewoners van deze omgeving boekweitboeren waren en geen turfstekers. Pas na 1850, toen de “aanval op de Emmense Venen” begon, gingen deze boekweitboeren in het veen werken. In plaggenhuttendorp Aole Compas proeft u hier de sfeer van. Hier wordt namelijk de beginperiode van de vervening in beeld gebracht. In het veenkoloniale dorp Bargermond wordt de periode tussen de jaren 1900 en 1966 nagebootst. Dit dorp ontstond bij een kruispunt van wegen met water en heeft naast een kerk ook een school, een bruin café, een molen, een smederij en een bakkerij.

Turfafgraving door turfstekers

De “veenput” van het Veenpark in Barger-Compascuum is de laatste plek in ons land waar nog turf gestoken wordt. In deze turfafgraving werd tot de jaren ’60 van de 20e eeuw nog volop gewerkt. Naast de stoommachine ontmoet u hier een echte turfsteker die u laat zien hoe dit zware werk indertijd met de hand verricht werd. Hierbij werden enkel de gereedschappen de oplegger, de stikker en de “krooie” gebruikt.

Vaste expositie in samenwerking met Geopark

U kunt er heerlijk wandelen, maar ook op regenachtige dagen is een bezoek aan het Veenpark in Barger-Compascuum van harte aan te bevelen. Zo bezoekt u in de diverse gebouwen onder meer de vaste expositie Veenomenale Hondsrug. Hier wordt het verhaal van het turfland verteld dat zich langs de Drentse Hondsrug bevindt. Het park werkt hierin samen met Geopark op een 400 m2 tellende exporuimte. Bovendien is in de expositie een deel van de oudste veenweg van Nederland te zien. De Neolithische Veenweg is circa 4500 jaar oud en werd in de vorige eeuw op korte afstand van het park tijdens het turfsteken ontdekt.

Kortom, de Tuinen van Mien Ruys bieden iedereen een fantastische ervaring.

Veenpark-Barger-Compascuum-2

Een bijzonder museum

Het park biedt ook onderdak aan een bijzonder museum, het Harmonium Museum. Hier treft u meer dan 250 harmoniums aan en dit museum is vrij toegankelijk voor iedere bezoeker. De collectie van Jan Vos is sinds 2001 in het park te zien in één van de meest opvallende gebouwen. Het heeft naast een expositieruimte ook een klein amfitheater waar voorstellingen worden opgevoerd. Het maakt dan ook een integraal deel uit van het park.

Voor meer informatie en openingstijden

Bent u ook enthousiast geworden over het Veenpark in Barger-Compascuum? Breng dan een bezoek aan de website van het park voor meer informatie: www.veenpark.nl. Het park is dagelijks geopend van 10.00 uur ’s morgens tot 17.00 uur.

Ook vindt u op de website een uitgebreide omschrijving van alle kinderactiviteiten. Zo is er een grote speeltuin met de naam “Speulland” en staat het verhaal van Lieske en Geert in grote boeken langs de wegen van het park. Wilt u met elkaar een boottocht maken of een treinrit? Het is allemaal mogelijk in dit unieke park van Nederland. Op zoek naar aansluitende activiteiten in de omgeving emmen?

arrowleft
1/5
arrowright