Een enerverend dagje uit bij Museumspoorlijn STAR

Maak letterlijk een bijzondere tijdreis met de trein bij Museumspoorlijn STAR. De Stichting Stadskanaal Rail, zoals de spoorlijn officieel heet, werd in juni 1992 opgericht. Het voornaamste doel is het behoud van de historische spoorlijn tussen Veendam-Stadskanaal en Stadkanaal-Musselkanaal als industrieel monument van de Veenkoloniën. De toevoeging van STAR aan de naam van het rijdend museum is een knipoog naar de ‘Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens’. Dit was in de jaren 20 van de vorige eeuw de Gronings-Drentsche Spoorwegmaatschappij.

Museumspoorlijn STAR, hoe het allemaal begon

De huidige spoorlijn van het traject tussen Veendam en Musselkanaal is een overblijfsel van hetgeen aan het begin van de vorige eeuw werd aangelegd. Zowel de STAR als de NOLS, de Noord-Ooster Locaal Spoorweg Maatschappij, hebben zich hierop toegelegd. Startend in het jaar 1905 kon hiermee Stadkanaal bereikt worden vanuit de richting van het Drentse Gieten.  In de jaren die daarop volgden werd het lijnennetwerk uitgebreid met zowel de lijn Emmen richting Stadskanaal als de lijn Stadskanaal naar Veendam. Op het moment dat de spoorlijn Musselkanaal-Ter Apel gereed was, werd Stadskanaal het meest belangrijke knooppunt. Naast personen werden ook goederen vervoerd met de lijn vanuit Stadskanaal.

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

museumspoorlijn star

Inzet van veel vrijwilligers

Hoewel de museumtrein in 1992 werd opgericht, reed pas in 1994 de eerste trein. Er was veel achterstallig onderhoud en het 27 kilometerlange spoortraject moest daarnaast vrijgemaakt worden van de nodige bomen en struiken. De Nederlandse Spoorwegen hadden de spoorlijn tot 1991 met minimale inzet berijdbaar gehouden, maar tal van perrons, overwegen en stations waren inmiddels al gesloopt. Door de inzet van veel vrijwilligers reed in 1994 de eerste museumtrein waardoor eind 2017 25 jaar Museumspoorlijn STAR gevierd kon worden. Vandaag de dag is de museumtrein een populaire attractie in de regio en ver daarbuiten.

Een gekleurde dienstregeling

Op de website van de museumspoorlijn ontdekt u een gekleurde dienstregeling die u precies vertelt wanneer de treinen vertrekken. Zo rijden treinen op groene rijdagen het traject tussen Stadskanaal en Veendam en op rode rijdagen daarnaast ook tussen Stadskanaal en Musselkanaal. Op gele rijdagen is er een evenement gepland en rijdt de trein niet. Op blauwe rijdagen is er een speciale dienstregeling van kracht die minimaal een maand van tevoren op de website wordt aangekondigd. Ook vindt u op de website alle informatie over de stations Stadskanaal, Veendam en Musselkanaal, evenals over de haltes Bareveld en Wildervank.

De bijnaam ‘Bielzen Mien’ kreeg Mien Ruys door het gebruikmaken van spoorbielzen in haar tuinontwerpen. Deze trend was in de jaren zeventig van de vorige eeuw zeer gewild in heel Nederland. Ze werkte dan ook graag met rechte vormen zoals rechthoeken en vierkanten.

Museum en vaste tentoonstelling

Naast een bijzondere treinreis kunt u bij Museumspoorlijn STAR ook een bezoek brengen aan het museum. Hier kunt u onder meer een echte stoomlocomotief van binnen bekijken en plaatsnemen op de stoel van de machinist. Daarnaast is er een vaste tentoonstelling over de historie van de spoorlijn en worden er regelmatig films gedraaid. Wanneer u een treinkaartje heeft aangeschaft is de entree voor het museum bovendien gratis.

Kortom, de Tuinen van Mien Ruys bieden iedereen een fantastische ervaring.

Arrangementen en combitickets

Wanneer u echt het maximale uit uw bezoek aan Museumspoorlijn STAR wilt halen kiest u voor één van de diverse arrangementen of combitickets. Zo reist u met arrangement Blauwestad in zowel een stroomtrein als een klassieke bus. Ook is bij dit arrangement een vaartocht over het prachtige Oldambtmeer inbegrepen en bezoekt u de indrukwekkende zandsculpturen van de Blauwestad. Daarnaast behoren ook combinaties met bijvoorbeeld een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam tot de mogelijkheden.

Van alles te beleven voor kinderen

Uiteraard is er ook ruime aandacht geschonken aan de jongste bezoekers van de museumspoorlijn. Zo kunnen zij voor één dag als een conducteur aan de slag, of met de stoomtrein van Stadskanaal naar Veendam reizen om hier het Doe Museum te bezoeken. Voor de oudere kinderen en uiteraard volwassenen is er ook het arrangement Gaststoker. Hierbij werkt u mee op de stoomlocomotief en leert u onder begeleiding van een ervaren stoker hoe u deze imposante machines in beweging krijgt.

Eropuit in uw eigen trein

Stel, u heeft een familiereünie, een personeelsuitje, een kinderfeestje of anderszins iets te vieren. Wat is er dan mooier om eropuit te trekken in uw eigen stoom- of dieseltrein? Museumspoorlijn STAR biedt u deze unieke mogelijkheid en organiseert voor uw gezelschap en u een onvergetelijke dag. Van treinrit tot buffet en van museumbezoek tot koffietafel, alles is mogelijk. Daarbij leent de mediaruimte in de rijtuigenloods zich uitstekend voor zakelijke presentaties en drinkt u met elkaar een borrel als afsluiter in de fraaie stationsrestauratie. Op zoek naar nog meer activiteiten in de omgeving?

arrowleft
1/5
arrowright