Wandel in Museumdorp Orvelte door de tijd

Museumdorp Orvelte is het centrale decor voor bijzondere bezienswaardigheden die u meenemen door de geschiedenis van dit eeuwenoude esdorp. Orvelte is een monumentendorp waar mensen gewoon wonen. Er staan prachtige rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen en daarnaast vinden er bijzondere evenementen en themadagen plaats. Dit is echter maar een kleine greep uit een bezoek aan Orvelte, waar u de geschiedenis aan den lijve ondervindt.

Ga mee op reis door Museumdorp Orvelte

Het levendige monumentendorp Orvelte waar u de meest uiteenlopende indrukken opdoet ontdekt u uiteraard niet alleen door er langs te wandelen maar door de eeuwenoude gebouwen binnen te lopen. Neem bijvoorbeeld de Houtzagerij in de Ambachtentuin. Dit is één van de weinige plekken waar dit prachtige ambacht nog van dichtbij te bekijken is. Of wat te denken van het Bakkershoes? In de Huiskamer ontdekt u de authentieke Drentse gezelligheid onder het genot van traditionele lekkernijen. Denkt u hierbij onder meer aan Drentse ‘kniepertjes’, kruidkoek en stroopwafels die iedere dag vers worden gebakken.

museumdorp orvelte

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Musea en tentoonstellingen

Museumdorp Orvelte 4

Naast de diverse ambachten vindt u in Museumdorp Orvelte ook diverse musea en tentoonstellingen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Zoo Bizar. Dit is een plek waar u van alles komt te weten over de bijzondere exotische dieren die leven in een oude Saksische boerderij. Op verzoek worden er demonstraties gegeven en ontdekt u alles over de wonderlijke leefgewoontes van bijvoorbeeld de wandelende tak “Takkie” en de vogelspin “Brechje”. U begrijpt dat Zoo Bizar dan ook regelmatig het centrale decor is voor kinderfeestjes en schoolreisjes.

De Orvelter Paardentram

Eveneens een unieke ervaring in het monumentendorp Orvelte waar mensen graag een rondrit in maken is de Orvelter Paardentram. Deze originele Jan Plezier wordt getrokken door twee Belgische trekpaarden en tijdens de rondrit vertelt de gids u alles wat u wilt weten over de boerenerven en de monumentale panden. Informeert u er vrijblijvend naar de mogelijkheden wanneer u een langere rit wilt maken. Reis en beleef Orvelte en het prachtige buitengebied zo op een geweldige manier. Er wordt standaard ieder weekend met de Orvelter Paardentram gereden vanaf 1 april tot en met 31 oktober. In de schoolvakanties worden er zelfs dagelijks rondritten verzorgd. Vertrektijden staan bij de halte aangegeven maar er wordt alleen gereden als het weer het toelaat.

De bijnaam ‘Bielzen Mien’ kreeg Mien Ruys door het gebruikmaken van spoorbielzen in haar tuinontwerpen. Deze trend was in de jaren zeventig van de vorige eeuw zeer gewild in heel Nederland. Ze werkte dan ook graag met rechte vormen zoals rechthoeken en vierkanten.

Folkloristische groepen, speciale markten en meer

Het Museumdorp Orvelte biedt naast live demonstraties van eeuwenoude ambachten ook het decor voor bijzondere evenementen. Zo zijn er themadagen “folkloristische groepen”, speciale en uiteenlopende markten. Van een brocante herfstfair tot een midzomerfeest en van valkeniersshows tot optredens van diverse folkloristische muzikanten. Deze evenementen en themadagen “folkloristische optredens” vindt u uitgebreid omschreven op de site van het monumentendorp. Breng dus zeker een bezoek aan Orvelte waar mensen gewoon leven in het Drenthe van eeuwen geleden.

Kortom, de Tuinen van Mien Ruys bieden iedereen een fantastische ervaring. Benieuwd naar de andere activiteiten in de omgeving Emmen?

arrowleft
1/5
arrowright