Drentse prehistorie in het Hunebedcentrum van Borger

Het Hunebedcentrum in Borger brengt u terug naar de tijd van prehistorisch Drenthe. Een tijdreis van maar liefst 150.000 jaar. Op vijf verschillende locaties ontdekt u allereerst hoe het Drentse landschap werd vormgegeven in de ijstijden. In Drenthe vestigden zich daarna mensen die dit landschap gebruikten voor diverse doeleinden zoals grafmonumenten waarvan de restanten in dit centrum te zien zijn.

De oerprovincie in het Hunebedcentrum

Uw ontdekkingsreis begint bij het museum van het centrum. Hier maakt u een tijdreis naar meer dan 5000 jaar geleden, naar de hunebedbouwers. Dit is de tijd waarin mensen begonnen het landschap te cultiveren. Boeren bouwden de indrukwekkende hunebedden en in het museum wordt u dan ook meegenomen in hun wereld. Deze wereld bestond toen uit kleine akkers met eveneens kleine huisjes en woest land waar zowel beren als wolven leefden. Hoe hielden de hunebedbouwers stand en overleefden ze al deze gevaren?

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Hunebedcentrum Borger 5

Het grootste hunebed van Nederland

Het spoor naar de prehistorie voert u onder andere naar de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan het grootste exemplaar zich pal naast het centrum bevindt. Wanneer u voor dit hunebed staat komt u er pas achter hoe indrukwekkend groot dit monument is. Zo weegt de grootste steen van dit monument maar liefst meer dan 20 ton. De vraag die onherroepelijk rijst bij de bezoekers is hoe de eerste boeren in staat waren om dit imposante grafmonument te bouwen? Het centrum denkt dit te weten, maar of dit daadwerkelijk zo is gegaan blijft steeds in het Drentse de grote vraag. In ieder geval, de grootste staat pal naast het Hunebedcentrum in Borger waardoor u zelf in de gelegenheid bent deze vraag te beantwoorden.

De poort van Hondsrug UNESCO Geopark

In het kenniscentrum van het Hunebedcentrum in Borger bevindt zich de poort van Hondsrug UNESCO Geopark. Hier wordt u allereerst uitgelegd wat een Geopark is en daarnaast waarom dit centrum in Borger op de Drentse Hondsrug de UNESCO status verkregen heeft. Zo behoort deze omgeving tot een uniek gebied waar de ontstaansgeschiedenis wordt gekoppeld aan de tijd dat de eerste mensen hier woonden en vandaag de dag nog steeds wonen. De eerste mensen die hier leefden bouwden de indrukwekkende stenen die gevormd werden door de ijstijden. Daarnaast vertelt de expositie in het kenniscentrum over allerlei verschillende volkeren die daarna in dit gebied woonden. Denkt u hierbij aan verhalen en filmpjes, maar ook restanten van mammoeten en een overzicht van alle hotspots in de omgeving die u beslist niet mag en wilt missen.

De bijnaam ‘Bielzen Mien’ kreeg Mien Ruys door het gebruikmaken van spoorbielzen in haar tuinontwerpen. Deze trend was in de jaren zeventig van de vorige eeuw zeer gewild in heel Nederland. Ze werkte dan ook graag met rechte vormen zoals rechthoeken en vierkanten.

Het prachtige Oertijdpark

Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet de prehistorie op een indrukwekkende manier op de kaart. In het Oertijdpark wandelt u letterlijk door de historie. Veel dichter bij het leven van onze voorouders komt u simpelweg niet. U wandelt onder meer over de akkers van de eerste bewoners. Deze boeren bouwden hier hun bestaan op waarvan de restanten nu nog steeds duidelijk zichtbaar zijn. Daarnaast is er een heus Neanderthaler kamp aanwezig, een rendierjagershut, veenwegen, grafheuvels en uiteraard een opgegraven hunebed. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er met grote regelmaat oermensen aanwezig. Zij vertellen de verhalen en laten u in detail zien hoe er indertijd werd geleefd. Zo wordt er vuur gemaakt, hout bewerkt en wol geverfd.

Kortom, de Tuinen van Mien Ruys bieden iedereen een fantastische ervaring.

Hunebedcentrum Borger 3

Wandelen en fietsen

Het Hunebedcentrum in Borger biedt u ook de gelegenheid om het unieke landschap van het Hondsruggebied wandelend of fietsend te ontdekken. Er zijn bijvoorbeeld diverse wandelroutes uitgezet die variëren van korte eindjes tot lange wandelingen. Ditzelfde geldt voor de diverse fietsroutes die het centrum voor u heeft uitgestippeld. Op de site van het centrum vindt u alle details over deze routes.

 

Kies bijvoorbeeld voor de Elfhunebeddenwandeling van ongeveer 14 kilometer. U neemt hiermee een enorme stap terug in de tijd en ontdekt tijdens het wandelen maar liefst elf verschillende hunebedden. Of wat te denken van de Sterrentocht? Deze wandelroute is ongeveer 13 kilometer lang en duurt circa 2,6 uur. Tijdens deze tocht bezoekt u de locatie waar de grootste radiotelescoop ter wereld zich bevindt. Qua fietsroutes verdient onder meer de Hunebedtocht de absolute aanbeveling. Tijdens deze tocht ontdekt u eveneens diverse hunebedden en komt u bovendien de Drentse reuzen Ellert en Brammert tegen.

De Oerschool en de Oeracademie

Ook voor kinderen is er veel te beleven in het Hunebedcentrum van Borger. Zo ontdekken jongeren op de Oerschool alles over de ijstijden en de Drentse prehistorie. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is er zelfs lesmateriaal aanwezig met betrekking tot de onderwerpen geologie en archeologie. Daarnaast is er een Oeracademie voor iedereen die nog meer ontdekken wil over de oertijd. Er worden cursussen gegeven, evenals lezingen en workshops. Ook wordt er veel kennis gedeeld. Bijvoorbeeld over hoe u zelf in de prehistorie overleeft. Meer weten over de activiteiten in de omgeving emmen?

arrowleft
1/5
arrowright