Verrijk uzelf in het Gevangenismuseum van Veenhuizen

Wij beloven u dat u na een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen iets rijker weggaat dan toen u kwam. Waarom? In het Nationaal Gevangenismuseum wordt u een uniek verhaal verteld over de gevolgen van normafwijkend gedrag. Een verhaal over misdaad, straf en verpaupering. Hierdoor kijkt u anders naar vrijheid dan voorheen, waarbij uw nieuwsgierigheid zeker wordt geprikkeld en u gegarandeerd tot het denken wordt aangezet.

Het verhaal van het Gevangenismuseum in Veenhuizen

Waarschijnlijk heeft u nog nooit een cel van binnen gezien of een modern cellenblok van dichtbij bekeken? In het gevangenismuseum kan het allemaal en nog veel meer. Hoewel misdaad van alle tijden is, is de manier van straffen door de eeuwen heen namelijk sterk veranderd. U ontdekt de geschiedenis van misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 aan de hand van historische objecten, maquettes en prenten. Daarnaast is er een echte pijnbank aanwezig en een radbraakkruis. Ook bevindt zich een koepelgevangenis op het museumterrein evenals slaapkooien.

U mag overal in en zo ontdekken hoe het gevangenisleven zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft. Hierbij maakt u kennis met vijf misdadigers en u volgt hen tijdens hun arrestatie en tijdens hun veroordeling. U komt er onder meer achter hoe het is om op de stoel van de rechter te zitten. Daarna volgt u de misdadigers tijdens hun gevangenschap.

gevangenismuseum veenhuizen

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Een echte oude Boevenbus

U kunt een rondrit door Veenhuizen maken in een oude Boevenbus waarmee duizenden gevangen werden vervoerd. U rijdt in deze bus onder meer langs de gevangenissen Norgerhaven en Esserheem waar nog steeds gevangenen in vastgehouden worden. In totaal bevinden zich vijf gevangenissen bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Daarnaast ontdekt u meer over de geschiedenis van Veenhuizen en ziet u onderweg de meest schitterende en monumentale gebouwen aan u voorbij trekken. De gids zal u tijdens deze rondrit alles vertellen over de bijzonderheden van alle bezienswaardigheden.

Strafgevangenis de Rode Pannen

In de Rode Pannen, de gevangenis die zich naast het Gevangenismuseum in Veenhuizen bevindt, ontdekt u hoe een gevangenis er van binnen uitziet. Van dinsdag tot en met zondag worden hier rondleidingen gegeven waarin u zult ervaren hoe het voelt om gevangen te zitten. Uw gids tijdens de rondleidingen is een voormalig gevangenisbewaarder waardoor u verzekerd bent van gedetailleerde informatie. Zo weet uw gids u precies te vertellen hoe het leven er tussen de gevangenismuren uitzag en uitziet. Daarnaast krijgt u informatie over de ontstaansgeschiedenis van de Rode Pannen. Hoe het in 1860 gebouwd werd en hoe gedetineerden met straf in Nederland vanaf 1940 hier gevangen werden gehouden.

Spannende speurtocht ‘De Vloek van Veenhuizen’

Ook voor kinderen biedt het Gevangenismuseum in Veenhuizen uiteraard een unieke ervaring. Zij maken tijdens de ‘De Vloek van Veenhuizen’ een spannende reis door de tijd waarin zij in verschillende tijdsperiodes vrienden van Gaius leren kennen. Er zijn in het museum mysterieuze papieren teruggevonden waarin kinderen een eeuwenoud verhaal verteld wordt. Dit verhaal gaat over de vervloekte Gaius die voor altijd opgesloten zit in een geheime cel. Althans, zo lijkt het. Tijdens de reis komen de kinderen achter een spreuk die de vloek van Gaius op kan heffen. Kunnen zij hem helpen zich te herenigen met zijn grote liefde Marieke? Naast deze spannende tijdreis kunnen de jongste bezoekers ook hun hart ophalen aan de Lange Leo kinderroute. Lange Leo is een echte boef die zich graag opwerpt als gezellige gids voor de kleintjes.

Kortom, het gevangenismuseum biedt een fantastische ervaring. Na een bezoek aan het museum nog meer activiteiten bezoeken?

arrowleft
1/5
arrowright