Dankzij FC Emmen voor het eerst in de Eredivisie

Zondag 20 mei 2018 was een historische dag en niet alleen voor FC Emmen. Voor het eerst in de geschiedenis werd een Drentse voetbalclub eredivisionist. Een bijzonder heuglijk moment waar veel inwoners van Drenthe best een beetje trots op zijn. Grote namen als PSV, Ajax en Feyenoord worden maar wat graag verwelkomd in stadion De Oude Meerdijk aan de oostelijke rand van Emmen.

Een gespannen sfeer rondom FC Emmen

De spanning was al dagenlang merkbaar in Emmen voordat de beslissende wedstrijddag op zondag 20 mei aanbrak. Op de donderdag er voor, 17 mei, werd in de thuiswedstrijd van de finale om de play-offs namelijk niet gescoord. FC Emmen – Sparta bleef 0-0. Aanvankelijk speelden beide ploegen wat aftastend maar na de eerste kansen voor Sparta kwam Emmen helemaal los.

Een hachelijk VAR-moment

Alsof de spanning nog niet genoeg was volgde na een uur spelen een hachelijk moment. Sparta-speler Spierings leek door Alexander Bannink van FC Emmen naar de grond te zijn getrokken in het strafschopgebied. Het stadion en iedereen die aan de buis gekluisterd zat hield de adem in toen de VAR, de videoscheidsrechter, de beelden aan de arbiter toonde. Deze oordeelde tot een doeltrap voor de thuisclub, waardoor de Emmen-fans langzaam maar zeker in een sensatie begonnen te geloven: zou het deze keer dan echt gaan gebeuren?

FC-Emmen-2

De finaledag brak aan

Op zondag 20 mei was Sparta op Het Kasteel in Rotterdam aanvankelijk de bovenliggende ploeg in de beslissende wedstrijd. Na bijna een half uur spelen scoorde Stijn Spierings de 1-0, maar FC Emmen kwam al na 10 minuten terug met een antwoord. En wat voor antwoord. Michael Chacon scoorde een mooie goal na een evenzo mooie combinatie van Glenn Bijl en Anco Jansen: 1-1. Een uitdoelpunt telt dubbel dus Sparta moest nu twee keer scoren. 

De verlossende 1-3 in de 66e minuut

Vervolgens was er wederom een VAR-moment in de 47e minuut. Sparta-speler Fred Friday werd door Jeroen Veldmate aan de arm getrokken. Maar ook deze keer besloot de arbitrage in het voordeel van Emmen. Eigenlijk was de wedstrijd na een uur beslist door een onhoudbaar afstandsschot van Anco Jansen. Toch haalde iedereen die FC Emmen een warm hart toedraagt pas opgelucht adem na de verlossende 1-3 van Alexander Bannink. Eveneens de eindstand van deze voetbalthriller.

Weergaloos feest op het Raadhuisplein

Uitzinnig van vreugde volgde er voor de spelers en meegereisde fans een lange weg huiswaarts van Rotterdam naar Emmen. Er werd al gefluisterd dat er bij een overwinning een huldiging zou plaatsvinden. En dat gebeurde. Als locatie werd het nieuwe Raadhuisplein gekozen. In 2015 werd dit plein geopend als verbindingsplek tussen Wildlands Adventure Zoo en het Emmer centrum. Het plein is ingericht als een park met fraaie verlichting waar water een hoofdrol speelt. Op het Raadhuisplein is een skatepark en speeltuin aanwezig en wordt omgeven door zowel het gemeentehuis en winkelcentrum de Weiert als het Atlas Theater. Het ontwerp is afkomstig van Latz + Partner, een gerenommeerd Duits landschapsarchitectenbureau.

Maar liefst 15.000 mensen

Na het laatste fluitsignaal in Rotterdam trokken fans van FC Emmen massaal naar het Raadhuisplein voor de huldiging. Burgemeester Eric van Oosterhout hoopte vooraf op een goede opkomst maar 15.000 aanwezigen had hij absoluut niet verwacht. De feeststemming zat er meteen goed in waardoor het wachten op de spelersbus voorbij leek te vliegen. Muziek werd verzorgd door onder meer De Dikdakkers, dj Roy Keuter en zanger Robin Mink.

Rond half tien ’s avonds was het langverwachte moment dan eindelijk daar. De spelersbus arriveerde en de dolenthousiaste menigte vierde samen met de spelers deze historische dag voor het Drentse voetbal. Er volgden toespraken van de burgemeester, uiteraard van trainer Dick Lukkien en de bestuursvoorzitter Ronald Lubbers.

FC-Emmen-4

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Seizoenkaarten in een uur uitverkocht

Was het in de jaren ervoor vaak nog moeilijk om het stadion gevuld te krijgen, na de promotie werd een seizoenkaart voor FC Emmen een zeer gewild item. Dat bleek wel enkele dagen na de beslissende wedstrijddag. Op 23 mei 2018 werd rond het middaguur gestart met de seizoenkaarten verkoop. De eerste fans namen geen enkel risico en gingen middenin de nacht voor de kassa liggen. Er waren rond de 5000 seizoenkaarten beschikbaar en deze waren binnen een uur uitverkocht. Dat de gelukkigen voor een seizoenkaart bijna € 100 meer moesten betalen vergeleken met het vorige seizoen was geen enkele belemmering. Bovendien dienden zich ook tal van (nieuwe) sponsoren aan voor de nodige financiële steun. Een luxepositie die FC Emmen lang niet meer had gekend.

Nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd

Nadat het besef langzaam maar zeker begon door te dringen was het tijd voor de voorbereiding op het eerste seizoen in de eredivisie. Veel spelers die hadden bijgedragen aan de promotie van FC Emmen naar de eredivisie bleven. Spelers zoals Cas Peters, Alexander Bannink, Michael Chacon, Glenn Bijl en Anco Jansen. Tegelijkertijd werden er nieuwe spelers aangetrokken. Wouter Marinus maakte de overstap van PEC Zwolle en Luciano Slagveer werd voor een seizoen gehuurd van het Belgische Lokeren. In het seizoen ervoor kwam Slagveer nog uit voor FC Twente, eveneens op huurbasis van de Belgische club. Speler Caner Cavlan kwam transfervrij over van het Turkse Boluspor en ook de Belg Jason Bourdouxhe werd aan de selectie toegevoegd. Hij kwam transfervrij over van Helmond Sport.

Sinds 1925

Voor het eerst in de clubgeschiedenis speelt FC Emmen nu in de eredivisie. Iets wat de oprichters Willem Slik en Ginus Groothuis in 1925 niet konden bevroeden. Bij de oprichting op 21 augustus 1925 kreeg de club aanvankelijk de naam Noordbarge Emmen Combinatie. Een jaar later werd de naam veranderd in VV Emmen.  Sinds het jaar 1985 speelt de club profvoetbal waarbij het maar liefst 33 seizoenen uitkwam in de eerste divisie. Drie jaar later, in 1988, werd een scheiding aangebracht tussen betaald voetbal en amateurvoetbal. Zodoende werd het eerste elftal van VV Emmen in de vierde klasse ingedeeld en kreeg de profclub vanaf dat moment de naam Stichting Betaald Voetbal Emmen. In de praktijk werd echter veel vaker gesproken over BVO Emmen, waarbij BVO de afkorting is voor Betaald Voetbal Organisatie. Pas in 2005 kreeg de voetbalclub zijn huidige naam.

Stadion De Oude Meerdijk

Ook de thuishaven van de club heeft meerdere naamswijzigingen ondergaan. Na de opening in 1977 droeg het tussen 1977 en 2001 de naam Stadion Meerdijk. Vanaf 2001 tot en met 2013 prijkte de sponsornaam Univé Stadion op de gevel en van 2014 tot 2017 de sponsornaam JENS Vesting. Gedurende het seizoen 2017-2018 werd de naam gewijzigd in De Oude Meerdijk en heet een deel van de straat waaraan het complex ligt het Stadionplein. Het multifunctionele stadion bevindt zich aan de oostzijde van Emmen en heeft als bijnaam ‘Sfeerrijk Meerdijk’. Het biedt plek aan circa 8.500 toeschouwers die verdeeld plaatsnemen op de Hoofdtribune, de Noordtribune, de Oosttribune en de Jan van Beveren-tribune.

Traditioneel embleem met vlag van Drenthe

Niet alleen met de gewijzigde stadionnaam grijpt FC Emmen terug op het verleden. In 2005, toen de club de huidige naam kreeg, werd het traditionele embleem in ere hersteld. Hierbij voeren de kleuren rood en wit de boventoon die worden vormgegeven in een wapenschild. Daarnaast staat de clubnaam op het logo, evenals het oprichtingsjaar, een klassieke voetbal en de kenmerkende delen van de vlag van Drenthe. Dit zijn de zwarte toren en de zes rode sterren.

‘Rood-Wit Aan de Bal’

Wanneer er een doelpunt gemaakt wordt door de thuisploeg, wordt het nummer ‘Rood Wit Aan De Bal’ ten gehore gebracht. Dit is sinds de toetreding tot het betaald voetbal eveneens het clublied van FC Emmen en is afkomstig van de band Black Lake. Daarvoor was het clublied het nummer ‘Mijn Rood Wit Hart’. Verder zijn er in de loop der jaren diverse nieuwe nummers bij gekomen. Zo bracht de bekende zanger Henk Wijngaard het nummer ‘Emmen Mijn Voetbalstad’ uit. Tijdens een thuiswedstrijd van de voetbalclub worden er naast het nummer ‘Rood Wit Aan De Bal’ na een doelpunt standaard nog twee nummers afgespeeld. Bij opkomst is dit het nummer ‘Explode’ van Jordan & Baker en wanneer de opstelling wordt omgeroepen klinkt het Drents volkslied door de band Mooi Wark.

FC-Emmen-1

Red White Tigers en Sibi, de mascotte

FC Emmen heeft sinds 2006 een eigen kidsclub die aanvankelijk de naam ‘De Emmertjes’ droeg. Eind 2010 echter, kreeg de club een nieuwe mascotte. Deze is per toeval gevonden. Het elftal was een dag in de dierentuin en maakten er kennis met een tijger. Die gaf aan dat hij veel van voetbal houdt. Zodoende is de mascotte een tijger geworden die de naam Sibi draagt. De naam van de kidsclub is vervolgens heel toepasselijk aangepast naar de Red White Tigers.

Een eigen museum

In het hoofdgebouw van het stadion is sinds november 2005 een museum gevestigd. Dit museum werd indertijd officieel geopend in onder meer het bijzijn van burgemeester Cees Bijl. Het museum is tijdens kantooruren gratis toegankelijk en vertelt onder meer over de ontstaansgeschiedenis van de voetbalclub.

Twee trouwe supportersverenigingen

Uiteraard kan FC Emmen niet zonder de steun van de supporters. Supportersvereniging Rood-Wit bestaat bijvoorbeeld al sinds 1946. In 2001 kon deze vereniging over een eigen supportershome beschikken die de naam ‘Dug-Out’ kreeg. In de loop der jaren heeft deze vereniging de club op diverse manieren ondersteund. Zo werd eind 2009 een essentiële financiële bijdrage geleverd aan het voortbestaan van de profclub. Hierdoor werd handhaving in de eerste divisie veilig gesteld. Sinds het jaar 2014 exploiteert de vereniging bovendien de horecapunten van het stadion zij dit met uitzondering van het stadionhoofdgebouw. Een tweede supportersvereniging voegde zich in augustus 2017 bij de fanatieke aanhang van de voetbalclub onder de naam Brigata Fanatico.

Voetbalarrangementen bij Hotel ten Cate

Sinds jaar en dag draagt Hotel Restaurant ten Cate FC Emmen een warm hart toe. Hotelgasten worden dan ook diverse arrangementen geboden waarin een bezoek aan de voetbalclub centraal staat. Het hotel bevindt zich op nog geen 10 minuten rijden van het stadion De Oude Meerdijk, vlakbij het centrum van Emmen. Hierdoor bevinden het Raadhuisplein, waar de huldiging plaatsvond, en Wildlands Adventure Zoo Emmen zich op loopafstand van het hotel. Datzelfde geldt voor het Atlas Theater, winkelcentrum de Weiert en het uitgaansgebied van Emmen. Kortom, Hotel ten Cate biedt u de ideale uitvalsbasis voor een combinatie van een voetbalwedstrijd met een verblijf in de (regio) Emmen.

Bent u ook geïnteresseerd in een uniek FC Emmen voetbalarrangement van Hotel Restaurant ten Cate? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer +31 (0)591 617 600 of door te mailen naar [email protected]. Benieuwd naar de andere activiteiten in de omgeving Emmen?

arrowleft
1/5
arrowright