Unieke indrukken bij het Drents Museum in Assen

Het Drents Museum in Assen is één van de belangrijkste trekpleisters in Noord-Nederland en dat is niet zonder reden. Met maar liefst 90.000 verschillende voorwerpen mag het museum zich zelfs tot één van de grootste in Nederland rekenen. Sterker nog, door de omvang en kwaliteit van de archeologiecollectie wordt het museum als de belangrijkste van Noordwest-Europa beschouwd. Daarnaast biedt het museum onderdak aan ’s lands Grootste Poppenhuis en zijn er regelmatig tentoonstellingen te bewonderen. Misschien herinnert u zich nog wel de indrukwekkende tentoonstelling uit 2008: “Het Terracotta Leger van Xi’an”.

arrowleft
1/3
arrowright

Over het Drents Museum in Assen

De geschiedenis van het Drents Museum begint in het oprichtingsjaar 1854. In dat jaar ontving het museum een provinciale subsidie van 100 gulden voor een simpele kast met archeologische en historische voorwerpen. Deze kast werd ondergebracht in het provinciehuis waardoor de toenmalige naam, het Provinciaal Museum van Oudheden, zich eenvoudig laat verklaren. In 1901 werd de opbouwde collectie verplaatst naar het Rijksarchief in Assen, dat nu bekend staat als het Drents Archief. Hierbij werd de naam gewijzigd in Provinciaal Museum van Oudheden en Geschiedkundige Voorwerpen.

Toen professor van Giffen zich in 1916 verbond aan het museum kreeg het een grote impuls die tot op de dag van vandaag merkbaar is. Door zijn opgravingen en onderzoek naar de archeologische schatten van Drenthe, legde hij de basis voor dit topmuseum op het gebied van archeologie.

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Culinair genieten

museum assen

Het Grootste Poppenhuis van Nederland

Het oudste huis van Assen werd in 1964 gerestaureerd naar de stijl van de 18e eeuw en toegevoegd aan het Drents Museum in Assen. Het Ontvangershuis, zoals dit huis heet, biedt nu onderdak aan het Grootste Poppenhuis van Nederland. U gaat hier terug naar de tijd waar pruiken het modebeeld bepaalden en er nog geen elektriciteit aanwezig was. De Nederlandse actrice Liz Snoijink vervult de rol van eigenaresse en neemt u mee naar haar poppenwereld. Een wereld waarin de familie Van Lier de hoofdrol speelt. Zij krijgen niemand minder dan Stadhouder Willem V op bezoek.

Hedendaagse figuratieve kunst

Tien jaar na de restauratie van het Ontvangershuis vestigde het museum zich definitief in het oude Provinciehuis. De naam werd omgedoopt tot het Provinciaal Museum van Drenthe. In het jaar 1978 breidde het museum uit met het Drostenhuis en een paar jaar later werd ook de Abdijkerk toegevoegd. Doordat in 1983 ook de Stichting Schone Kunsten rond 1900 werd ondergebracht, verzamelt het museum sinds dat jaar ook kunst uit de periode rond 1900. Daarnaast werd gedurende de jaren 80 van de vorige eeuw ook hedendaagse figuratieve kunst aan de museumcollectie toegevoegd.

De bijnaam ‘Bielzen Mien’ kreeg Mien Ruys door het gebruikmaken van spoorbielzen in haar tuinontwerpen. Deze trend was in de jaren zeventig van de vorige eeuw zeer gewild in heel Nederland. Ze werkte dan ook graag met rechte vormen zoals rechthoeken en vierkanten.

Quote: "Hier kan een uitspraak of quote geplaatst worden"

Zelfstandige stichting

Pas in 1996 kreeg het museum officieel de naam van Drents Museum in Assen. Hiertoe werd besloten nadat het museum wederom werd uitgebreid met de onderdoorgang en eveneens de overkapping van de binnenplaatsen. Deze werden ontworpen door architect Gerard Schijf van Team 4 Architecten. Nog eens drie jaar later werd het museum van de provincie Drenthe losgekoppeld en werd het een zelfstandige stichting. De naamsbekendheid van het museum werd in 2011 verder vergroot door de uitbreiding met een nieuwe vleugel die ontworpen werd door Erick van Egeraat, een internationaal gerenommeerde architect.

Van Archeologie tot Hedendaags Realisme

Tot de vaste collectie van het Drents Museum in Assen mogen unieke en bijzondere tentoonstellingen gerekend worden. Zo geeft de verzameling Archeologie een beeld van de invloed van de mens op het Drentse landschap. Daarnaast vindt u hier bijzondere natuur- en geologiestukken. Wat bijvoorbeeld te denken van mammoetbotten, maar ook voorwerpen uit grafheuvels en hunebedden? Bovendien is ’s werelds oudste boot hier te bekijken, die afkomstig is uit het Drentse Pesse.

In de collectie Kunst 1885-1935 ontdekt u kunstwerken die via de Stichting Schone Kunsten rond 1900 zijn samengesteld. Dit is uniek en hierdoor behoort het Drents Museum in Assen tot één van de vijf topcollecties in ons land. Ook de collectie Hedendaags Realisme geldt als één van de belangrijkste in Nederland. In 2010 werden hiervoor 273 kunstwerken uit de ING Collectie aan het Drents Museum geschonken.

Een grote diversiteit aan tentoonstellingen

Door de tentoonstelling “Het Terracotta Leger van Xi’an” verwierf het museum in 2008 enorme bekendheid. De tentoonstellingen van het museum zijn dan ook bijzonder indrukwekkend en worden gekenmerkt door een grote diversiteit. Waar eind 2017 tot juni 2018 de tentoonstelling “The American Dream” populair was, nam onder meer de tentoonstelling “Iran, Bakermat van de beschaving” het stokje over.

arrowleft
1/5
arrowright

KINK

Het Drents Museum in Assen werkt ook veelvuldig samen met andere culturele instellingen. Zo programmeert het museum samen met anderen tentoonstellingen in de tentoonstellingsruimte van De Nieuwe Kolk in Assen. Onder de afkorting KINK (Kunst In de Nieuwe Kolk) worden bezoekers getrakteerd op hedendaagse kunst en dan met name op kunstinstallaties en eigentijds design. Hierbij nodigt het museum andere culturele organisaties uit, zoals Academie Minerva, KunstSalon Assen en Kunst aan de Vaart, om hiervoor activiteiten te ontwikkelen en tentoonstellingen op te zetten. Meer weten over de must sees in de omgeving emmen?