Het fraai gesitueerde Klooster in Ter Apel

Maak bij het Klooster in Ter Apel kennis met een uniek bouwwerk uit de historie dat omringd wordt door loofbossen en een adembenemend mooie omgeving. Dit klooster was en is een plek van gastvrijheid en toewijding voor passerende reizigers en pelgrims. Het klooster dateert uit 1465 en u vindt het in Ter Apel, in de uiterste zuidoosthoek van de Groningse provincie. Gelegen op een sterk beboste zandrug is het gelegen langs de oude handelsroute van het Duitse Münster i. W. naar de stad Groningen.

Het Klooster in Ter Apel en ‘Domus Novae Lucis’

In het jaar 1465 accepteerde de Orde van het Heilige Kruis het klooster, in toen nog ‘Apell’, als een geschenk van God. De nederzetting werd hun geschonken door pastoor en vicaris Jacobus Wiltingh in het jaar 1464, op voorwaarde dat er een klooster gebouwd zou worden. Het Ordebestuur had het Kruisherenklooster Sint Gertrudis in het Duitse Bentlage inmiddels als moederklooster benoemd. Priesters en lekenbroeders werden van hieruit in de 15e eeuw naar het huidige Klooster Ter Apel gestuurd. Het klooster kreeg hierbij de naam ‘Het Huis van het Nieuwe Licht’ (‘Domus Novae Lucis’ in het Latijn).

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Reformatie in 1593

Nadat de vier priesters en lekenbroeders hun intrek hadden genomen werd er verder gebouwd aan het Klooster in Ter Apel. Naast het convent gebouw werden er ook watermolens aangelegd, een poortgebouw, een bak- en brouwhuis, een perkamenthuis en een verblijf voor gasten. Toen Willem van Nassau echter het gebied veroverde in 1593 vond er de Reformatie plaats. Het katholieke geloof werd afgezworen.

Problemen na het jaar 1600

In de eeuwen na het jaar 1600 werd het klooster geteisterd door grote problemen in de vormen van brand, storm en torenhoge onderhoudskosten. Hierdoor moest onder meer de westgevel worden gesloopt. Ditzelfde gebeurde met de cellen van de Kruisheren in het jaar 1834, evenals met de gewelven in de kerk in het jaar 1837.

klooster ter apel

Stadsingenieur De Vos tot Nederveen Cappel

Gelukkig besloot de stad Groningen in de periode van 1930 tot 1933 tot een grondig herstelplan van het Klooster in Ter Apel. Onder de bezielende leiding van De Vos tot Nederveen Cappel, een bekende stadsingenieur uit die tijd, werd het klooster zorgvuldig gerestaureerd en geconserveerd. Meer informatie over wat er toen op deze plek werd aangepakt vindt u op de site van het klooster: www.kloosterterapel.nl.

Kortom, de Tuinen van Mien Ruys bieden iedereen een fantastische ervaring.

Jan Sterenberg en de Deense architect Johannes Exner

Ook architect Jan Sterenberg heeft zijn sporen nagelaten in het Klooster van Ter Apel. Hij stond bekend als vurig pleitbezorger voor goedkopere en betere woningbouw in ons land. Aanvankelijk begon Sterenberg zijn carrière dan ook als ontwerper van bungalows in onder meer Ter Apel. Daarna echter, ontwierp hij grote woningbouwprojecten en deed hij hiervoor ook de stedenbouwkundige planning. Pas na zijn pensionering heeft Sterenberg zich ingezet voor het huidige kloostermuseum in Ter Apel. En hoe. Dankzij zijn bemoeienis werd de westvleugel van het klooster volgens ontwerp van Johannes Exner, een Deens architect, vormgegeven.

Reconstructie modelbrouwerij in 2007

In 2007 werd het klooster, dat behoort tot de Top 100 UNESCO monumenten in Nederland, opnieuw gereconstrueerd. Deze keer was het de beurt aan het zoldergedeelte in zowel de noord- als oostvleugel. Daarnaast werd een modelbrouwerij gereconstrueerd in de overwelfde proviandkelder.

Een klooster voor iedereen

Een bezoek aan dit unieke klooster verdient zeker de aanbeveling. Ook voor kinderen is dit een ware ontdekkingstocht door de Nederlandse historie. De jonge bezoekers maken onder meer kennis met een ganzenveer en, wanneer ze dit durven, mogen ze over de vloer van de kloosterzolder lopen. De grote bomen in het kloosterbos bieden een geweldige verstopplek en het bos is voor volwassenen een zeer fijne wandellocatie. Na het bezoek aan het klooster meer plekken bezoeken in de omgeving emmen?

arrowleft
1/5
arrowright