Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord

Bij Ellert en Brammert in Schoonoord maakt u kennis met een wereld waarin twee gigantische Drentse reuzen leefden. Net als veel andere gebieden over de hele wereld kent ook de omgeving van Schoonoord een echte legende. Deze gaat over de reuzen Ellert en Brammert, vader en zoon, die bij de ingang van het openluchtmuseum Ellert en Brammert de wacht houden. De legende vertelt ons dat dit bepaald geen vriendelijke reuzen waren. Hoe dat precies zit en nog veel meer ontdekt u tijdens het bezoek aan dit museum in Schoonoord. Durft u het aan?

De legende van Ellert en Brammert in Schoonoord

In het schooltje van het openluchtmuseum wordt regelmatig de legende van vader Ellert en zoon Brammert in Schoonoord voorgelezen. Het verhaal vertelt over twee reuzen die hier lang geleden woonden. Vanuit een onderaardse hut in het huidige Ellertsveld stroopten beide reuzen de omgeving af. Doordat ze draden in iedere richting over het omliggende veld hadden gespannen, waagde niemand het om het Ellertsveld te passeren.

 

Eens echter, ontdekten Ellert en Brammert een jong en aantrekkelijk meisje genaamd Marieke. Ze sleepten haar mee naar hun hol alwaar het meisje jarenlang het huiswerk moest verrichten. Op een dag, toen Marieke met vader Ellert alleen was, zag ze de kans zijn strot af te snijden tijdens het scheren. Ze wist ternauwernood aan Brammert te ontsnappen die uiteraard wraak wilde nemen. Hoe de sage verder afloopt wordt u door vrijwilligers verteld in het schooltje van het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

openluchtmuseum ellert en brammert in schoonoord

Het wonen en leven van Drentenaren in het verleden

In totaal kent Ellert en Brammert in Schoonoord 26 objecten die het verleden van de inwoners van Drenthe weerspiegelen. Hoe leefden de Drentenaren indertijd en waar woonden ze? De kenmerkende plaggenhut staat hierin centraal. Dit was de primitiefste huisvestingsvorm. Van hieruit ziet u welke ontwikkelingen er naar eigentijdse bewoning plaatsvonden. Hierbij is het openluchtmuseum toegankelijk voor iedereen. Zo is er een grote speeltuin voor kinderen en is er ook een mooie kinderboerderij. Bovendien is het museumterrein geheel rolstoelvriendelijk en kan men zelfs een rolstoel lenen bij de entree. Ook zijn er aangepaste toiletten aanwezig.

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Ellert-en-Brammert-in-Schoonoord-5

Van tolhuis tot smederij en meer

Naast de ontwikkeling in bewoningsvormen zijn er in het openluchtmuseum ook een tolhuis, een houtzagerij en een smederij aanwezig. Daarnaast is er een heuse gevangenis te vinden, evenals een timmerwerkplaats, drie verschillende expositieruimten, een kerkje en een keuterij. De café-boerderij van Ellert en Brammert in Schoonoord is ingericht als een authentieke Drentse boerenherberg. Hier voert gezelligheid de boventoon en er is een prachtig terras aanwezig waar u terecht kunt voor zowel een hapje als een drankje.

Ouderwets snoepwinkeltje in het armenhuis

Liefhebbers van zoete lekkernijen van weleer kunnen te kust en te keur in het armenhuis op het museumterrein. Er is hier een ouderwets snoepwinkeltje ingericht waar u zowel lekkere snoepjes kunt kopen als diverse souvenirs aan kunt schaffen. Zoals u nagenoeg overal in dit openluchtmuseum zult merken worden veel bezienswaardigheden door enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers bemand.

Demonstratie spinnen op een echt spinnenwiel

Hebt u altijd al willen weten hoe spinnen in zijn werk gaat? Bezoek dan de Saksische boerderij met stookhok bij Ellert en Brammert in Schoonoord. Hier is Ina Ottens-Weggen vaak te vinden achter haar spinnenwiel. Zij heeft dit ambacht van huis uit meegekregen en spint in no time de fraaiste creaties van zowel schapenwol als alpacawol. Ze maakt soms zelfs gebruik van hondenhaar. U kunt hier gedurende het seizoen in de middag een demonstratie spinnen volgen. Daarnaast kunt u hier prachtig wol kopen en ook voor antiek en curiosa bent u hier aan het juiste adres. Benieuwd naar de andere activiteiten in de omgeving Emmen?

arrowleft
1/5
arrowright