Waan u in Vesting Bourtange eeuwen terug in de tijd

Bij Vesting Bourtange in het prachtige Westerwolde (Zuidoost Groningen) gaat u op een unieke manier terug in de tijd. Dit historisch verdedigingswerk dat nooit werd ingenomen staat vandaag de dag bekend als een kleine maar bijzonder sfeervolle vestingstad. De vesting is het hele jaar door geopend en biedt een geweldige belevenis voor jong en oud.

Vesting Bourtange, beleef het jaar 1742 van dichtbij

Heden en verleden komen uniek samen in het huidige Bourtange dat gebaseerd is op de oorspronkelijke tekeningen uit het jaar 1742. Als u door de Vriesse Poort wandelt loopt u dan ook zo naar binnen in het leven in de vestingstad uit die tijd. U bevindt zich er te midden van grachten, oude kanonnen, verdedigingswallen en nog veel meer. Vandaag de dag is Bourtange namelijk nog steeds bewoond. Waar de gebouwen in 1742 veelal een militaire functie hadden zijn ze nu ingericht als museum, expositieruimte, winkel of horecapand.

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Het ontstaan van Bourtange

vesting bourtange

De ontstaansgeschiedenis van Vesting Bourtange voert ons terug naar de Tachtigjarige Oorlog. In de 16e eeuw werd de helft van de huidige provincie Groningen nog door onbegaanbare moerasgebieden bedekt. Sommige plaatsen waren toen alleen doorgankelijk via zanderige passen. Via een van deze passen is de toegang naar het latere Bourtange ontstaan.

Schans met vijf bastions

Toen de stad Groningen in 1580 in handen van de Spanjaarden viel, gaf niemand minder dan Willem van Oranje de opdracht een schans met vijf bastions te bouwen. Deze schans moest worden aangelegd op de zandrug in de moerasgebieden met de Duitse grens. Via deze zandrug werd de stad Groningen verbonden met Duitse plaatsen als Westfalen en Lingen. De Spanjaarden maakten gebruik van deze zandrug om de stad Groningen te bevoorraden. Door het aanleggen van de schans hoopte de prins deze toegangsroute te blokkeren waardoor de stad Groningen geïsoleerd werd.

De bijnaam ‘Bielzen Mien’ kreeg Mien Ruys door het gebruikmaken van spoorbielzen in haar tuinontwerpen. Deze trend was in de jaren zeventig van de vorige eeuw zeer gewild in heel Nederland. Ze werkte dan ook graag met rechte vormen zoals rechthoeken en vierkanten.

Het ontwerp van Adriaan Anthoniszoon

Vesting Bourtange is ontworpen naar het idee van de vestingbouwkundige Adriaan Anthoniszoon. Deze Alkmaarse burgemeester besloot tot een vijfhoekige bastionnering waarmee in april 1580 begonnen werd door het veld af te greppelen. In het jaar 1593 was het bouwwerk voltooid waarna het voortdurend versterkt werd.

Door de eeuwen heen

De reden voor deze versterking had alles te maken met de veranderende frontier door de eeuwen heen. Daarnaast vonden er continu nieuwe inzichten plaats en nam de vuurkracht van het geschut toe. In het jaar 1742 kende de vesting de grootste omvang. Vanwege de opkomst van de steeds moderner wordende oorlogsvoering verloren de verdedigingswerken van Bourtange geleidelijk hun functie. Dit leidde er toe dat de vesting officieel werd opgeheven in het jaar 1851 waarna een agrarisch dorp ontstond. Ruim 100 jaar later besloot de gemeente Vlagtwedde tot een reconstructie, waardoor Vesting Bourtange er bijna net zo bij ligt als in de hoogtijdagen van 1742.

Musea en exposities

In Vesting Bourtange vindt u naast de unieke sfeer van de vestingstad zelf ook diverse musea waar regelmatig exposities plaatsvinden. Hier wordt u onder meer uitgebreide informatie over de ontstaansgeschiedenis geboden. Daarnaast verdient een bezoek aan de oude barakken zeker de aanbeveling, evenals aan de kapiteinswoning en de synagoge.

Winkels en horecagelegenheden

Aan het Marktplein van Vesting Bourtange ontdekt u gezellige winkeltjes en een echte kaarsenmakerij. Verder zijn er meerdere horecagelegenheden aanwezig en vanuit vestingboerderij “De Sikkepit” zijn er tal van activiteiten om te ondernemen. Zo biedt deze gelegenheid tijdens het seizoen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de vestingstad te ontdekken vanaf het water in een roeiboot of kano. Daarnaast halen antiek- en brocanteliefhebbers hun hart op aan de “struunzolder” die zich in de boerderij bevindt.

Vesting Bourtange 4 (1)

Het hele jaar door evenementen

Er worden het hele jaar door diverse evenementen georganiseerd in de vestingstad Bourtange. Deze evenementen variëren van echt nagespeelde veldslagen tot verschillende markten. Denkt u hierbij onder meer aan herfstmarkten en kerstmarkten in unieke sprookjesachtige sferen. Daarnaast wordt er tijdens het seizoen iedere zondagmiddag een oud kanon afgeschoten onder ruime belangstelling. Deze demonstratie wordt verricht door het Exercitie Peloton Bourtange en vindt plaats om 15.00 uur. Een extra demonstratie kanonschieten vindt plaats op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag.

De troepen van Napoleon

Een zeer bijzonder evenement dat jaarlijks terugkeert is de “Slag om Bourtange”. Het is het grootste schijngevecht dat in en rondom de Vesting Bourtange wordt gehouden, dat u terugvoert naar het jaar 1814. De troepen van Napoleon waren toen namelijk in de vestingstad aanwezig. Het Nederlandse leger, met ondersteuning van legers uit onder andere Duitsland, Engeland, België en Frankrijk, probeert Bourtange in dit schijngevecht te heroveren. Een bijzonder indrukwekkend tafereel.

Wapens, kleding, maar ook keukengerei, voedingsgewoonten en het kampleven worden exact nagebootst. Tijdens deze beroemde slag gaat u daadwerkelijk terug in de tijd. Overal in de vestingstad vinden schouwspelen plaats die een perfecte indruk geven van hoe het krijgsvolk indertijd leefde. Bulderende kanonnen, knallende musketten en krijgsmelodieën, niets ontbreekt. Ook wordt getoond hoe er in de tijd handel werd gedreven. Het slotstuk is de parade waaraan alle soldaten deelnemen die de groots opgezette slag overleefd hebben.

Vesting Bourtange 2 (1)

Tal van mogelijkheden voor groepsuitjes

De vestingstad is de moeite waard voor iedere leeftijd met indrukken die u nog lang bij zullen blijven. Ook voor groepsuitjes zijn er tal van mogelijkheden. Er is ter plaatse een hostessteam voor u aanwezig die u en uw gezelschap professionele rondleidingen door Bourtange biedt. Hierdoor is een bezoek niet alleen geschikt als informatief evenement maar zeker ook als uniek personeelsuitje of een klantenrelatiedag. Zo zijn er diverse arrangementen mogelijk al dan niet inclusief een puzzel-  of fakkeltocht door de vestingstad. Ook is het met elkaar kanoën door de grachten van de vesting een populaire activiteit.

Openingstijden en Informatiecentrum

Voor meer informatie en de openingstijden van Vesting Bourtange gaat u naar www.bourtange.nl. Deze site maakt gebruik van cookies om u de beste ervaring te bieden.

Naast de site is er in het entreegebouw van de vestingstad een Informatiecentrum. Hier krijgen bezoekers een korte introductie over de historie van de vestingstad. Daarnaast vindt u er alle benodigde informatie om het meeste uit uw bezoek te halen. De openingstijden en bijzonderheden van de aanwezige winkeltjes en horecapanden, evenals van de diverse musea en exposities. U kunt in het Informatiecentrum bovendien de entreekaarten voor de musea kopen. Ditzelfde geldt voor speciale voordeelkaarten zoals de familiekaart voor gezinnen. Benieuwd naar de andere activiteiten in de omgeving Emmen?

arrowleft
1/5
arrowright