Geschiedenis Hunebedden

Hunebedden zijn prehistorische megalithische monumenten die te vinden zijn in Noordwest-Europa. Hunebedden kwamen met name voor in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. De geschiedenis hunebedden stamt af uit de late steentijd, namelijk tussen 4500 en 2500 voor Christus.

 

Wat is een hunebed?

Het woord ‘hunebed’ is afgeleid van het Nederlandse woord ‘hune’, wat reus betekent. In de middeleeuwen geloofde men namelijk dat reuzen, deze bouwwerken van steen hadden gebouwd. Maar in werkelijkheid zijn de hunebedden gebouwd door de trechterbeker culturen (een groot aantal gemeenschappen in de nieuwe steentijd, die woonachtig waren in dit gebied). Deze culturen gebruikten grote stenen, die soms tot wel 20 ton zwaar waren, om kamers te bouwen waarin ze overledenen konden begraven.

De hunebedden zijn gemaakt van zwerfstenen, die tijdens de ijstijd door gletsjers naar het gebied werden vervoerd. De stenen werden vervolgens op elkaar gestapeld om kamers te vormen, die werden afgedekt met grote platte stenen. Deze stenen vormden een soort koepel, die waarschijnlijk bedekt was met aarde en gras.

geschiedenis hunebedden 3

Geschiedenis Hunebedden in Nederland

Ook in Nederland hebben we hunebedden, er zijn er in totaal 54 te vinden, waarvan de meeste in het mooie Drenthe liggen. De grootste is hunebed D27, die ook wel de Papeloze kerk wordt genoemd. Deze ligt in Borger en bestaat uit 7 draagstenen en 28 dekstenen en is ongeveer 22 meter lang. De Hunebedden in Nederland zijn gebouwd rond 3350 voor Christus, maar ze zijn gebruikt tot ongeveer 2850 voor Christus. Dit kan je zien door naar het gebruikte aardewerk te kijken.

 

Grafmonumenten

De hunebedden worden gezien als de bekendste archeologische monumenten in Nederland. En hoewel de meeste mensen de geschiedenis Hunebedden denken te kennen, en deze al duizenden jaren oud zijn, zijn er nog steeds veel mysteries rondom de monumenten. Bijvoorbeeld hoe de trechterbeker culturen deze enorme stenen hebben kunnen verplaatsen en op elkaar kunnen stapelen zonder het gebruik van de moderne technologieën waar we tegenwoordig gebruik van kunnen maken. De hunebedden zijn echter nog steeds een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en trekken jaarlijks, duizenden toeristen naar de regio.

natuurgebied drenthe

Onze gasten beoordelen ons met een

9.3

uit 8473 betrouwbare beoordelingen

Hunebedden bezoeken

Als je in Drenthe bent, is het zeker aan te raden om de hunebedden eens te bezoeken. Het is een monument wat iedereen een keer gezien moet hebben in Nederland. In Borger op de Drentse Hondsrug bevindt zich het Hunebedcentrum. Ben je benieuwd naar de geschiedenis Hunebedden en houd je ervan om je te verdiepen in de prehistorie en alles wat daarbij hoort? Bezoek dan zeker eens het Hunebed centrum. Naast dit museum waar je de hunebedden kan bezichtigen, kan je ook het Oertijdpark bezoeken, hier kan je ervaren hoe er vroeger geleefd werd op boerderijen. 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe kan je hier bewonderen.

arrowleft
1/3
arrowright