Hotel ten Cate | Noordbargerstraat 44 | 7812 AB Emmen

Ten Cate en Toyisme

hotel_ten_cate_-_standard_grey_or_toyism

 

Dejo’s beschrijving van Hotel ten Cate

Dromen als ontbijt, aan de voorzijde van het hotel is een fantasierijkeToyistischeweergave te zien van wat er zich in het hotel allemaal af kan spelen. Een minnend paar dat is omgeven door – en zelfs lijkt te zijn opgebouwd uit – allerlei lekkernijen die in een hotel kunnen worden genuttigd; croissants met een krul boter, gebakken eieren, koffie met cupcake, aardbeien, kersen, meloen, stokbrood en rode wijn. De geliefden hebben hun kleren opgeborgen in de koffer waaronder een kleerhanger bungelt, de vrouwfiguur houdt de kamersleutel stevig vast en het stel wordt vergezeld van enkele droomwandelaars. Ontdek ook de kaas, die bij het ontbijt natuurlijk niet mag ontbreken.

Zowel de noordzijde als de zuidzijde tonen het gezicht van de ‘schone slaapster’, met daar omheen afgebeeld wat zij droomt. De noordzijde laat de engel te paard zien die Karel de Grote in een droom bezocht met de opdracht om te gaan stelen, zoals beschreven in de legende ‘Karel ende Elegast’, deze engel lijkt juist onze dromen te willen gaan stelen. De schone slaapster op deze zijde droomt over het op handen zijnde succes van het nieuwe Wildlands Emmen en zij verbeeldt dit met figuren als een nijlpaard, een tot aap getransformeerde banaan, enkele eenden en (schapen)wolken.

De schapen zijn ook terug te vinden aan de zuidzijde van het hotel. Deze zijde staat geheel in het teken van het wellicht oudste dorp van Nederland, Noordbarge. Het peperkoekmannetje staat als een volleerde bakker voor zijn stoetbakoven. Deze schone slaapster torst op haar hoofd de kip die een prachtig ei heeft geproduceerd en door de trotse haan wordt gadegeslagen. Wat hier natuurlijk niet mag ontbreken is de chocoladebruine koe. Al deze producten zijn de basis voor de overheerlijke maaltijden die in het hotel te nuttigen zijn.

Als extra dimensie is het gehele Toyistische kunstwerk op diverse plaatsen voorzien van 3D stippen. Deze geven een fantastisch effect bij een variërende lichtval, zowel overdag als ‘s nachts. En als de mensen ‘s ochtends hun ontbijt nuttigen of als ze langs het hotel fietsen of lopen dan geeft de aan de onderzijde aangebrachte golvende bies van afwisselend antraciete en witte 3D stippen een prachtig bewegend effect.

Hoe Hotel ten Cate, Hotel ten Cate werd…

Gedurende 5 weken hebben 14 Toyisten gewerkt aan het project ‘Dreams for Breakfast’.
Voor meer informatie over dit kunst project klik hier

kunst_zuid-zijde

Zuidzijde Hotel ten Cate – Toyisme

kunst_oost-zijde

Oostzijde Hotel ten Cate – Toyisme

kunst_noord-zijde

Zuidzijde Hotel ten Cate – Toyisme

Dreams for Breakfast

Het project “Dreams for Breakfast” was het tweede grote toyisme project, na het beschilderen van de gasbol“De Stip” in 2010.
In april 2012 is gestart met het beschilderen van de buitenzijde van het hotel. Gedurende vijf weken was het hotel verstopt achter enorme steigers met doeken, waarop de namen van de sponsors werden vermeld.
Maar liefst 55 bedrijven uit Emmen en omgeving hebben meegewerkt aan het project “Dreams for Breakfast”. 13 toyisten hebben van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hun creativiteit geuit op de 600 m2 gevel van het pand, zodat op 16 mei de doeken konden zakken, onder leiding van prachtige muziek van DJ Steff da Campo. Met een eindresultaat het eerste Toyisten hotel ter wereld!
Het project “Dreams for Breakfast” vertelt natuurlijk over slapen en eten, maar ook over het op komst zijnde nieuwe Wildlands Emmen en over het oude dorpje Noordbarge. Zo zijn er meerdere thema’s verwerkt in het pand. In het hotel spant de “Dance of Love” de kroon van de 7 kunstkamers. Een super romantische kamer die helemaal is beschilderd, inclusief badkamer, plafond en deuren!

Toyisme

Het toyisme is ontstaan in 1992 in Emmen. De filosofie erachter benadrukt dat het niet gaat om de kunstenaars als individu, maar om de kunst zelf en de boodschap erachter. De kunstenaars laten zien dat ze als collectief samen kunnen werken, zonder dat de één belangrijker of beroemder is dan de ander. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de stroming een serieuze aangelegenheid, die een gevoelige en kritische visie op de wereld geeft. Elke toyist kiest een pseudoniem dat begint met één van de letters van het alfabet, die nog niet in gebruik zijn. In totaal kunnen er dus 26 kunstenaars deelnemen. Om extra te benadrukken dat het individu niet belangrijk is, komen de toyisten nooit met hun gezicht in beeld. Ze dragen ten alle tijden een masker om hun identiteit te verhullen. Dit alles volgens het in 1992 door oprichter Dejo geschreven manifest “Moeder”.

De stijl van het toyisme kenmerkt zich door het gebruik van contrasterende kleuren en het gebruik van beeldtaal. Alle kunstwerken vertellen een verhaal en zijn figuratief. Nooit abstract. De thema’s zijn alledaags. Hoewel de stijl er soms bedrieglijk eenvoudig uitziet, is ze dat absoluut niet. De werken zitten boordevol schildertechnieken en vakmanschap. Door de uitbundige kleuren en het speelse lijnenspel komt de stijl ook vrolijk over, terwijl, nader bekeken- de kunstwerkenvaak over minder vrolijke zaken gaan.

Bekijk ook deze documentaire over toyisme ‘De mensen met maskers’, gemaakt door tweedejaars student Mike Koudenberg.

Dance of Love – Toyisme

kunst_image1